Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hamas’ın yeni lideri Yahya Sinvar kimdir? Nereli, şii mi?

Hamas’ın Yeni Lideri Yahya

Hamas’ın Yeni Lideri Yahya Sinvar Kimdir?

İsmail Haniye’nin Tahran’da ölümü sonrasında, Hamas’ın yeni siyasi lideri olarak Yahya Sinvar atanmıştır. "Gölgelerin lideri" olarak bilinen Sinvar’ın, Hamas ve Filistin meselesinin geleceğinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Yahya Sinvar Kimdir?

Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi’nde, o dönemde Mısır yönetimi altında bulunan Han Yunus Mülteci Kampı’nda dünyaya gelmiştir. Ailesi, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan’dan (Aşkelon) Gazze’ye göç etmiştir. Sinvar, eğitim hayatına Han Yunus Erkek Ortaokulu’nda başlamış, sonrasında Gazze İslam Üniversitesi’nde Arapça Çalışmaları alanında lisans eğitimi almıştır.

Sinvar, 1982 yılında ilk kez tutuklandı ve kısa bir süre Far’a hapishanesinde hapis yattı. 1988 yılında, iki İsrailli askerin kaçırılması ve öldürülmesi ile dört Filistinlinin öldürülmesine yönelik suçlamalarla tutuklandı. Toplamda 22 yıl boyunca hapiste kalan Sinvar, 2011 yılında Gilad Shalit takası kapsamında serbest bırakıldı.

Yahya Sinvar Nereli?

Yahya Sinvar, Gazze Şeridi’nin Han Yunus Mülteci Kampı’nda doğmuştur.

Yahya Sinvar Şii mi?

Yahya Sinvar, Şii değil, Sunni Müslümandır. Hamas, Filistin’in Sunni Müslüman çoğunluğu tarafından desteklenen bir örgüt olup Sinvar, bu yapının önemli bir lideridir.

Sinvar’ın Hamas’taki Rolü

Sinvar, 1980’lerin sonlarında Hamas’a katılarak örgütün güvenlik kanadında görev almaya başladı. 1989 yılında iki İsrailli askerin öldürülmesi ve Filistinli işbirlikçilerin hedef alındığı suikastlarla suçlandı. Hapiste geçirdiği zaman, ideolojik bakımdan radikalleşmesine yol açtı. Sinvar, ayrıca Hamas’ın iç güvenlik örgütü El-Mecid’in kurucusudur.

2013 yılında Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki Siyasi Bürosu’na seçilen Sinvar, 2017’de bu büronun başkanlığına getirildi. 2021’de yapılan seçimlerde Hamas’ın Gazze şubesinin başkanlığına tekrar seçilmiş ve İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından örgütün fiili lideri olarak öne çıkmıştır.

Sinvar’a Gelen Eleştiriler

Sinvar, 7 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen saldırının mimarlarından biri olarak İsrail tarafından suçlanmaktadır. Acımasızlık ve şiddet konusundaki üne sahip olması nedeniyle "Han Yunus Kasabı" olarak anılmaktadır. Ayrıca, Hamas komutanı Mahmud Ishtivi’yi "zimmetine para geçirmek" ve "eşcinsellikle" suçlayarak gözaltına alıp işkence yaparak öldürülmesine karıştığı da iddia edilmektedir.

Sinvar’ın, geçici ateşkesleri destekleyip Filistin Yönetimi ile uzlaşma teşvik ettiği bilinmektedir. Ancak, bazı muhalefet grupları tarafından aşırı ılımlı olarak eleştirilmektedir. Sinvar, günümüzde Hamas’ın en güçlü figürlerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi