Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İlhan Cihaner kimdir? Kaç yaşında, nereli?

İlhan Cihaner: Hayatı ve

İlhan Cihaner: Hayatı ve Kariyeri

Erzincan Savcısı İlhan Cihaner’in hayatı ve kariyeri son günlerde ilgi odağı oldu. 1968 doğumlu olan Cihaner, hukukun ve siyasetin önemli bir figürü olarak ön plana çıkmaktadır.

İlhan Cihaner Kimdir?

İlhan Cihaner, 23 Şubat 1968 tarihinde Kars’ta dünyaya geldi. Eğitimine Kars’ta başlayan Cihaner, ortaöğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde "İnsan Hakkı Olarak Bilgi Edinme Hakkı" konulu tez ile bitirdi. 1991 yılında adli yargı hâkim-savcı adayı olarak görevine başladı. Cihaner, Reyhanlı, İdil, Çamlıdere, Vezirköprü, Alaşehir ve Erzincan gibi çeşitli yerlerde savcılık ve başsavcılık görevlerinde bulundu.

Cihaner’in kariyerindeki önemli dönüm noktalarından biri, 1999 yılında İdil’de JİTEM’e karşı başlattığı soruşturmadır. Bu, JİTEM hakkında yapılan ilk resmi soruşturma olarak kaydedildi. 2007 yılında Erzincan Başsavcısı olarak atanmasının ardından ise İsmailağa cemaati ve Fethullah Gülen grubuna karşı kapsamlı soruşturmalar başlattı. Ancak bu süreçte Adalet Bakanlığı tarafından görev yerinin değiştirildiği iddia edildi. Cihaner, Fethullah Gülen grubuna yönelik soruşturmaların engellendiğini belirtirken, görev başındaki en azından bir Cumhuriyet Başsavcısı olarak tutuklanan ilk kişi oldu.

Siyasi kariyerine 2011 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli milletvekili olarak başlayan Cihaner, 2012, 2014 ve 2016 yıllarında parti meclisi üyeliğine seçildi. Ancak 2018’de aday gösterilmedi. 2020 yılında CHP Genel Başkanlığına aday adayı oldu, 2023’teki CHP Kurultayı’nda da aday adayı olması dikkat çekti.

Cihaner, ayrıca 1 Ekim 2012’de yayın hayatına başlayan günlük Sol gazetesinde “Çıngı” isimli köşesinde yazılar yazdı, ardından Birgün gazetesinde yazmaya devam etti. Aynı zamanda evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

İlhan Cihaner Kaç Yaşında?

İlhan Cihaner, 23 Şubat 1968 doğumlu olup, 2024 yılı itibarıyla 56 yaşındadır.

İlhan Cihaner Nereli?

Cihaner, Kars’ta doğduğu için aslen Karslıdır.

İlhan Cihaner’in cesur soruşturmaları ve siyasal mücadeleleri, onu Türkiye’nin hukuk ve siyaset alanındaki önemli figürlerden biri haline getirmiştir.