Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkan Saylan kimdir? Neler yaptı, mezarı nerede?

Türkan Saylan: Türk Tıbbının

Türkan Saylan: Türk Tıbbının ve Eğitiminin Öncüsü

Türkan Saylan, Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar ve eğitimci olarak günümüzde hala konuşulmakta ve anılmaktadır. 13 Aralık 1935’te İstanbul’da dünyaya gelen Saylan, Cumhuriyet dönemi müteahhitlerinden Fasih Galip Bey ile İsviçreli Lilimina Reimann’ın (sonradan Leyla adını alan) en büyük kızıdır. Eğitimine Kandilli İlkokulu ve Kandilli Kız Lisesi’nde başlayan Saylan, 1963 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur.

Kariyer ve Katkıları

Kariyerine 1964-1968 yılları arasında SSK Nişantaşı Hastanesi’nde Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı olarak başlayan Saylan, 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda başasistan olarak göreve başlamıştır. Daha sonra İngiltere ve Fransa’da ileri eğitim alarak 1972’de doçent, 1977’de ise profesör unvanını kazanmıştır. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı ve Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü gibi önemli görevlerde bulunmuştur. 2002 yılında emekli olana kadar dermatoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınmıştır.

1976 yılında lepra (cüzzam) üzerine çalışmalarına ağırlık veren Saylan, bu alandaki mücadeleleri nedeni ile Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurmuş, 1986 yılında Hindistan’dan Uluslararası Gandhi Ödülü’nü almıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nde lepra konusunda danışmanlık yapmış ve Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi ile Uluslararası Lepra Derneği gibi kuruluşlarda aktif rol oynamıştır.

Sosyal Sorumluluk ve Eğitime Katkıları

1989 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni (ÇYDD) kuran Saylan, uzun yıllar genel başkanlık görevini üstlenmiştir. Ayrıca, Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı (KANKEV) ve Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı (TÜRKÇAĞ) gibi önemli vakıfların kurucusudur. 2003-2004 yılları arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu ve İstanbul İl İnsan Hakları Kurulu üyeliği yapmış, sosyal hizmetler ve eğitim alanında birçok projeye imza atmıştır.

1957 yılında evlenen Saylan, bu evlilikten iki çocuk sahibi olmuştur. Uzun yıllar meme kanseriyle mücadele eden Saylan, 18 Mayıs 2009’da İstanbul’da vefat etmiştir. Ölümünde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin Genel Başkanlığı ve diğer vakıf başkanlıklarını yürütmekteydi.

Anımsanma ve Eserler

Türkan Saylan’ın hayatı, Ayşe Kulin’in “Tek ve Tek Başına: Türkan” adlı romanında ve “Türkan” adlı televizyon dizisi ile sinema filminde ele alınmıştır. Ayrıca, Özlem Özdemir’in kaleme aldığı “Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü” belgeseli 2023’te gösterime girmiştir.

Mezarı Nerede?

Türkan Saylan’ın mezarı, İstanbul’daki Zincirlikuyu Mezarlığı’ndadır. 18 Mayıs 2009 tarihinde bu mekânda defnedilmiştir.

Saylan, Türk tıbbına ve toplumsal bilinçlenmeye yaptığı katkılarla daima hatırlanacak bir isimdir.